Till Ords

Välkommen till mitt mysiga mörker

Meny Stäng

Förlösa ”på riktigt”

Vilken dag vi hade igår!! Vi startade alltså med workshop, där gick vi igenom olika varianter av smärtlindring. Sedan fick vi träna på atrapper, yttre palpation (lägesbestämning av barnet), lyssna med tratt, mäta SF mått (hur lång livmodern är).

Lyssna med tratt

Och nu kommer det roligaste… en och en fick vi gå in (detta för att man inte skulle höra vad de andra kände) och utföra vaginal undersökning och känna hur öppen kvinnan var och hur lång cervix var. Vi fick känna flera gånger och kvinnan var mer öppen för varje gång. Till slut öppen 10cm och utplånad cervix. Då var det dags för förlossning!! ?Det gick till som så att en barnmorska simulerade den blivande mamman och krystade ut dockan som vi tog emot. Vi fick instruera henne i när hon skulle trycka på och när hon skulle andas. Bromsa huvud, skydda perineum. När huvudet så var ute fick vi hålla koll på axlarna för att sedan hjälpa barnet upp till mamman.

Perinealskydd och bromsning av huvud
Grattis mamma, det blev en docka!! ?

Trots att det bara var atrapper var det verkligen jätteroligt!! Man får ju ändå en känsla för handlaget. Hur man håller händer, hur det känns osv. Mycket peppande!! ?

På eftermiddagen hade vi fältstudie på förlossningen, vi fick inte möjlighet att träffa några blivande föräldrar, då inte verksamheten bjöd på några de timmar vi var där. Men så är det med förlossning, det kan vara jättelugnt, för att sedan bli kaotiskt. Charmigt ändå!!

Sista skoldagen för veckan idag, så är ledig tre dagar i en främmande stad. Funderar på att göra ett frisörbesök, klippa toppar och eventuellt göra slingor. Men det kostar ju en del, så får se om jag tycker att jag är värd det.

Lyckades inte komma in på gymmet igår, mailade och frågade varför, fick svar att det inte ska vara något problem, så gör ett nytt försök nu ??