Till Ords

Välkommen till mitt mysiga mörker

Meny Stäng

Katastrofmedicin och ny praktik

Vi har avslutat den näst sista kursen på skolan, det var katastrofmedicin. Den enda kurs jag verkligen har sett fram emot i utbildningen. Visst har andra kurser varit intressanta på sitt sätt, men just akutsjukvård tycker jag är extra spännande, när man får jobba med ett litet adrenalinpåslag och lite nerv. Det var en kort kurs på två veckor som avslutades med katastrofövning och tenta. Katastrofövningen var jätterolig, vi fick olika scenarion och turades om att vara patienter och ambulanspersonal. Vi jobbade både utomhus och inne i skolan. Det första scenariot var utomhus, där en rallybil hade kört in i flertalet åskådare, det andra var inomhus, där en trappa hade rasat och det sista, som också var inomhus, var att en bomb sprängts i kulverten och ambulanspersonalen fick jobba i becksvart mörker. Riktigt roligt!!

För att få det så verklighetstroget som möjligt fick vi ”patienter” spöka ut oss i blod och blånader, samt ta fram de minst sagt usla skådespelartalanger man aldrig använder.

Den här veckan är den första av tre på primärvårdsplacering. Jag är på en hälsocentral i stan. Även om personalen är trevliga och även patienterna, så känner jag inte ett sug efter att jobba som sjuksköterska på det sättet. Kanske när man blir less på stressen och skiftarbetet, att man kan ”vila upp sig” på en vårdcentral. Med detta sagt vill jag ändå poängtera att jag tycker de gör ett fantastiskt jobb, de är fina mot patienterna, tar sig tid, lyssnar och de är otroligt kompetenta. Jag känner bara att det är ett för långsamt jobb för mig.

Detta är en alltför vanlig position och för mig blir det långtråkigt. Dessutom, jag som är ovan att hinna ta fikapauser och att ens äta lunch, får ju en chock när det är 30 minuters raster både för- och eftermiddag, samt en timmes lunch. Vad ska man göra med all tid?!? Jag är ju där för att jobba.

Har kommit igång så bra med träningen och löpningen nu och gör allt jag kan för att hålla i det även under praktiken. Detta gör att jag som är en morgontränare, får kliva upp okristligt tidigt. Men trots detta är det väldigt skönt att få till en rutin. Kroppen och knoppen mår SÅ mycket bättre av kontinuerlig träning

Denna dag blev det bara 15 minuters löpning, benövningar och magövningar. Idag ska jag också träna. Det blir löpning även idag, ska försöka 20 minuter om det känns okej,  efter det ska armar, ben och rygg få sig en genomgång.

På återseende!!